DAYAK under pressure
Varen langs de Galapagos eilanden

Er zijn verschillende mogelijkheden om een cruise te boeken. In Nederland bieden reisorganisaties, die avontuurlijke reizen voor individuele reizigers in hun pakket hebben, zoals de SNP of Koning Aap, arrangementen aan voor 5 of 8 dagen. Je kunt ook zelf boeken via internet of wachten tot je in Ecuador bent. In Quito bijvoorbeeld zijn meerdere reisagenten die tochten aanbieden. Daar worden ook tochten voor 3 dagen aangeboden. Vergelijk echter wel goed de prijzen. Je kunt tenslotte ook eerst naar de Galapagos vliegen en daar een excursie boeken.
De route die gevaren wordt varieert per schip. De route die wij gedaan hebben is redelijk standaard. Wil je echter ook de verder weg gelegen eilanden bezoeken, dan moet je daar bij het boeken rekening mee houden. De meeste schepen zijn namelijk te klein of te langzaam voor een grotere tocht. Wij hebben gevaren met de Sulidae, een zeilschip van glanzend bruin hout, met bruine zeilen en een piratenvlag in top. Maar met daarnaast ook een motor. Er is weliswaar ruimte voor 12 passagiers aan boord, maar de meeste hutten zijn erg klein. Het eten aan boord is prima.

Isla Santa Cruz:

Gemelos, centraal op het eiland, is de plek om landschildpadden te zien. Het landschap is groen, met gras en struiken. Het is er vochtig. Bij Cerro Dragon grote landleguanen en dichter bij het strand flamingo's en Palo Santo bomen. Vlak achter het strand van Bachas ligt een lagune waar vaak groepen flamingo's van vrij dichtbij te zien zijn. Puerto Ayora in het zuiden is de belangrijkste haven. Hier is ook het Charles Darwin Research Station.

Sombrero Chino:
Een klein eilandje in de vorm van een chinese hoed voor de kust van Isla Santiago, waar pinguins te zien zijn.

Isla Santiago:
Eiland waar zeer goed de vulkanische oorsprong van de Galapagos eilanden te zien is. Prachtige lavaformaties. Lavahagedissen en lavacactussen.

Isla Bartolome:
Ook hier oude lava. Wandeltochten mogelijk over houten vlonders. Prachtig uitzicht op Pinnacle Rock, volgens ons de beste plek om te snorkelen. Pinguins, lavahagedissen, lavacactussen.

Calata Tortuga:
Mangrovebos met waterschildpadden en watervogels.

Isla Santa Maria:
Mooi eiland, prachtige stranden met zeeleeuwenkolonie. Lagune met flamingo's. Bij Postoffice Bay een historische plek waar zeelieden vroeger post achterlieten in de hoop dat anderen die meenamen naar het land van bestemming. Palo Santo bomen en een grot.

Isla Espanola:
De plek om albatrossen te zien. Maar ook andere vogels, evenals leguanen en zeeleeuwen. Spectaculaire 'blowhole' waar zeewater hoog opspat.

Isla Santa Fe:
Zee- en landleguanen, vogels en reuzencactussen.

Zuid Plaza:
Vlak eiland met rode begroeiing. Zeevogels, leguanen en een kolonie mannetjeszeeleeuwen.

Links naar sites met reisinformatie:
The Charles Darwin Foundation
Galapagos Conservation Trust
Galapagos Geology
Ecuador Tourist Board
Poster Lite theme by ThemeFlood