DAYAK under pressure

Wandelen en kamperen tussen de kraters en het ijs

IJsland heeft tal van bekende en minder bekende gebieden waar je je tent kunt neerzetten op schitterde plekjes met adembenemende uitzichten en waar je prachtige (meerdaagse) wandeltochten kunt maken.

Voor een algemene beschrijving van het land verwijzen we naar de bestaande literatuur. Wij beperken ons tot die gebieden die wij bijzonder vonden en waar wij zelf met veel plezier gelopen hebben.
Wanneer je geen eigen vervoer hebt kun je een abonnement nemen op de openbare busdienst (
BSI) en reis je via de ringweg naar het gebied van je keuze (voor Hornstrandir heb je een uitgebreide ticket nodig!). Vanuit de belangrijkste stadjes en dorpen worden excursies met een 4X4 bus of jeep georganiseerd naar het binnenland, waar je uit kunt stappen en eventueel met een latere excursie terug kunt gaan.
@import((vulkanisch-IJsland-album reisinformatie))
Hornstrandir
Boek in Isafjörður een overtocht naar Hornstrandir. We naar gingen aan land in Hesteyri, een van de nederzettingen die in de jaren 50 van de vorige eeuw verlaten werden. Van Hesteyri liepen we naar Glumsdalur, waar we kampeerden bij een waterval. Via Tunguheiði naar Látrar waar we weer werden opgepikt door de boot. Hornstrandir is echter inmiddels sedert een aantal jaren beschermd natuurgebied. Wild kamperen wordt nu dan ook sterk ontmoedigd. Op een aantal plaatsen is een eenvoudig toilet gebouwd voor kampeerders en er is ook slaapzakaccommodatie aanwezig. Overzichtskaarten en vaarschema's zijn te krijgen bij het toeristenbureau in Isafjordur of via onder meer www.westfjords.is en www.vesturferdir.is.

Borgarfjörður Eystri
Van hier uit hebben wij tochten gemaakt naar Dyrfjöll en Loðmundarfjördur. Het eerste gebied is bergachtig, het tweede glooiender. Er is een wandelroute van Borgarfjörður naar Loðmundarfjördur, de Loðmundarfjardarleið.

Kjölurvegur
Dwars door het binnenland van IJsland, langs de gletsjers, lopen 2 wegen, de Sprengisandur en de Kjölur route. In de zomerperiode is er een busdienst over de Kjölur route via Hveravellir, waar je je tent kunt neerzetten aan een klein stroompje of kunt overnachten in de hut, te midden van rokende fumeroles en naar zwavel ruikende modderpoelen. Voor een meerdaagse wandeltocht langs de Kjölurvegur neem je de bus van zuid naar noord en stap je uit in Hvítárvatn, vanwaar je loopt naar Hveravellir in ongeveer 3 dagen. Onderweg kun je overnachten in hutten (reserveren aan te raden) of je neemt je tent mee. Neem bij aankomst in Hveravellir een duik in de 'hot pool' buiten de hut en ga met de bus verder in de richting van Akureyri.

Lónsöræfi
Vanuit Hövn langs de ringweg kun je vervoer regelen naar de prachtig gekleurde rhyoliet bergen van Lónsöræfi. Het gebied leent zich goed voor wandelingen, hoewel de met rollende stenen bedekte hellingen soms moeilijk begaanbaar zijn. Er zijn meerdere berghutten.

Landmannalaugar
Wellicht een van de meest bekende gebieden in IJsland en ongetwijfeld de populairste meerdaagse trek. Die trek zullen we hier dan ook niet beschrijven. We willen echter niet nalaten een indruk te geven van het vulkanische landschap van Landmannalaugar.

Lakagígar
De eruptie van de vulkaan Laki in 1783 is verantwoordelijk voor de prachtige lavaformaties en voor de rij kraters van de Lakagígar. Veel van de lavarotsen is bedekt met een dikke laag mos, die het lopen bemoeilijkt maar een prachtige sfeer schept. Het gebied is bereikbaar met een tour per 4X4 minibus vanuit Kirkjubæjarklaustur. Houd rekening met regen!
Poster Lite theme by ThemeFlood