DAYAK under pressure
Rondreis over vulkanisch Kyushu vanuit Fukuoka

Aso
Aso (Aso-san)is de grootste actieve vulkaan van Japan en een van de grootsten ter wereld. Rook en stoom ontsnapt er al sedert miljoenen jaren en de laatste uitbarsting was in 1993. Het gebied is makkelijk te bereiken per bus vanuit het stadje Aso nabij de berg. De weg leidt naar de vlakke top van de berg, vanwaar je per voet wandeltochten kunt maken. Er zijn veel wandelpaden en houten vlonders zijn aangelegd over de velden van zwarte as en lava. In Aso is verschillende accommodatie mogelijk. Wij sliepen in Kokuminshukusha Nakamura. Het hotel was vrij groot en niet erg sfeervol, maar wij hadden een aardige tatami-kamer.

Beppu
Beppu is het mekka van de hete bronnen en de geisers. Iedere Minshuku en Ryokan (resp. traditioneel Japans B & B en Hotel) betrekt er het water voor het bad van. Slapen in zo'n traditioneel Japanse kamer en een heet(!) bad aan het einde van de dag zijn volgens ons een must. De meeste bronnen, geisers en modderputten liggen in fraaie tuinen die op zich al de moeite van het bekijken waard zijn. Wij sliepen in Minshuku Ko Ka Ge. De kamer was iets minder traditioneel dan we gehoopt hadden, maar het bad was prima.
@import((Japan-album reisinformatie))
Nagasaki
Een tussenstop in Nagasaki is zeer de moeite waard. Wij geven 2 redenen:
* Het Nederlands koloniaal verleden, dat herleeft in het
Deshima-museum (foto's boven en links onder). Vroeger was Deshima een eiland voor de kust, vanwaaruit de VOC als enige westerse Compagnie handel mocht drijven met Japan, maar nu ligt het midden in de stad. Men heeft getracht de oude gebouwen te restaureren cq opnieuw op te trekken en probeert zo een beeld te schetsen van hoe Nederlanders en Japanners hier samen leefden van midden 17de tot midden 19de eeuw. Zie voor een tijdsbeeld ook Formosa Verloren over de VOC in Taiwan (Formosa).
* Het museum ter nagedachtenis aan de atoombom aan het einde van WOII (foto rechts onder). Het moderne museum geeft een aangrijpende en indrukwekkende indruk van de situatie en de gevolgen.
We hebben geslapen in Nishikiso, het pension van mevrouw Kazuko Omura. Vriendelijke mensen, mooie tatami-kamer en een uitstekend Japans ontbijt.

Arita
Hou je van Japans aardewerk en porselein, dan is een tussenstop in Arita een goede optie. Je kunt er werkplaatsen bezoeken en de kunstenaars aan het werk zien.
Poster Lite theme by ThemeFlood