DAYAK under pressure
Door de mangrovebossen van Mexico

Reserva de la Biósfera Sian Ka'an


Het natuurreservaat Sian Ka'an ontstond in de jaren 70 van de vorige eeuw, op initiatief van Unesco. In dit soort reservaten wordt de plaatselijke bevolking gestimuleerd op een duurzame manier met het land om te gaan. Mexico heeft 23 dergelijke reservaten, waarvan er 12 op de lijst van Unesco staan. Ze varieren van droge woestijnen tot regenwoud en mangrovekusten. Ze hebben gemeen dat in ieder gebied de focus ligt op het totale ecosysteem en de biodiversiteit daarin. Gecontrolleerd toerisme is voor veel van de gebieden een belangrijke inkomstenbron. Qua duurzaamheid is Sian ka'an vrij succesvol. Dorpsbewoners hebben hun landbouwmethodes aangepast en kreeftenvissers vissen niet in de periode dat eieren gelegd en jongen geboren worden. Huizen die langs de kust gebouwd worden moeten worden toegerust met milieuvriendelijke voorzieningen voor onder meer water, energie en toiletten. Sian Ka'an wordt door Unesco erkend als werelderfgoed. (lonely planet)Sian Ka'an bij CESiaK

Even ten zuiden van Tulum ligt het Centro Ecológico Sian Ka’an (CESiaK), een NGO die zich richt op het verspreiden van kennis over het milieu om zo begrip en steun te krijgen van de plaatselijke bevolking voor het natuurbehoud binnen het Sian Ka'an Natuurreservaat.
Zij doen dit onder meer door natuureducatie tbv de plaatselijke bevolking en door het aanbieden van toeristische activiteiten die zo min mogelijk impact hebben op het gebied.
CESiak heeft een informatiecentrum, een restaurant en meerdere slaapplaatsen. Je overnacht in een ruime tent, die opgehangen is onder een afdak van palmbladen. Iedere tent heeft vaste bedden en een houten veranda, (meestal) met een adembenemend uitzicht op de oceaan en het strand.

CESiaK
Poster Lite theme by ThemeFlood