DAYAK under pressureedward-james_magritte
Edward James door René Magritte,
La Reproduction Interdite (1937)

Bouwen in het regenwoud van Mexico

Edward James

Edward James (1907 - 1984), britse surrealist en meacenas, bouwde in de jungle bij Xilitla in Mexico in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw zijn fantastische betonnen bouwwerken, die langzaam maar zeker weer onderdeel worden van de natuur.
Hij wordt geboren in een aristocratisch milieu en beschikt al vrij jong over een groot fortuin. Na een mislukt huwelijk verhuisde hij in de jaren 30 van Engeland naar het vaste land van Europa waar hij kennis maakte met het surrealisme en surrealistische kunst. Hoewel hij zelf graag een goed kunstenaar was geweest bleek dat niet voor hem weggelegd. Hij werd echter invloedrijk als kunstverzamelaar en beschermheer van schilders als Margritte en Dali. Via een tussenstop in de VS vestigde hij zich na WO II in Xilitla in het noordoosten van Mexico, waar hij met hulp van Plutarco Castelum eindelijk een vorm vond om zijn eigen surrealistiche ideeën gestalte te geven.

Xilitla

Xilitla is met openbaar vervoer te bereiken vanuit Tampico, Queretaro of Ciudad Valles.
Je kunt ook een auto huren in Mexico City (op het vliegveld) en via de tempels van Teotihuacan naar het noorden rijden. Trek daar wel 2 dagen reistijd voor uit. In Xilitla kun je natuurlijk overnachten in een van de eenvoudige hotels, maar overweeg het boeken van een kamer in
El Castillo. El Castillo is het voormalige woonhuis van het gezin van Plutarco Castelum en is door Plutarco gebouwd in de stijl van Las Pozas. Edward James logeerde er vaak. De kamers zijn stuk voor stuk bijzonder en de sfeer is geweldig. De gastvrouw is een dochter van Plutarco. Zij spreekt naast spaans uitstekend engels. Op de patio is een klein zwembad en in de woonkamer wordt een lekker ontbijt geserveerd.
Las Pozas, de Poelen, liggen even buiten Xilitla. Hier creëerde Edward James in de
jungle zijn surrealistische betonnen bouwsels met vormen die geinspireerd zijn op de natuur ter plekke en zo fragiel dat ze bewegen in de wind, naast gebeeldhouwde handen, slangen en bloemen.

el-castillo
El Castillo, Xilitla
Poster Lite theme by ThemeFlood