DAYAK under pressure
De uitlopers van de Himalaya

Een reis naar het uiterste noordoosten van India kan er als volgt uitzien:
Van Delhi per vliegtuig naar Guwahati
Vandaar per auto naar Nameri eco-camp
Van Nameri naar Ziro en naar de dorpen in de omgeving
Van Ziro naar Bomdila, via Itanagar
Van Bomdila naar Tawang
Van Tawang terug naar Guwahati via Dirang en Tezpur
Van Guwahati eventueel met de trein naar Siliguri en vandaar naar Darjeeling en Sikkim!

Guwahati:
Guwahati is de grootste stad in de staat Assam en ligt aan de rivier de Brahmaputra. Er zijn een paar interessante tempels, waaronder de Kamakhya tempel en de Umananda tempel. De laatste ligt op het Pauweneiland, midden in de Brahmaputra.

Nameri N.P.:
Nameri National Park ligt in Assam en is vooral bekend vanwege de vele vogels. Vogelaars kunnen er een hart ophalen. Maar er zijn ook vele grotere dieren, waaronder olifanten. Wij sliepen in het Nameri eco-camp in een tenthuisje. Prachtige locatie, vlak bij het Park. Qua comfort niet top-of-the-bill, maar een prima plek!

Ziro:
Ziro ligt in Arunachal Pradesh en is de grootste stad in het gebied van de Apatani, een bevolkingsgroep van wie de vrouwen bekend staan om hun opvallende tatoeages en neusversieringen. Een traditie die nauwelijks meer voorkomt bij de jongere generatie, maar nog wel volop aanwezig is bij de wat oudere vrouwen. De mannen dragen traditioneel hun haar een een knotje boven hun voorhoofd. De dorpen Hong, Hari, Hija, Tajang en Mudang Tage liggen rond Ziro en geven een goede indruk van het leven van de Apatani.
@import((India-portretten-album))
Bomdila:
Bomdila is een goede stop-over op weg naar Tawang. Je komt nu op steeds groter hoogte en ziet de toppen van de Himalaya in de verte. Er is een groot klooster, het Gaden Rabgye Ling Monastry. Wij waren er tijdens een festival.
De weg naar Tawang heeft veel militaire activiteit, vanwege de gevoelige grens met China. We passeren legereenheden met namen als 'galant gunners' en 'warriors of the northeast'.

Tawang:
Het district Tawang grenst aan Bhutan en Tibet en wordt vooral bewoond door aan Tibetanen verwante Monpa's. We ontmoetten andere Monpa-substammen in Dirang en Lispa. De hoofdstad, ook Tawang genaamd, ligt op 3048 meter en is bekend om zijn kloosters. Aanraders zijn vooral Tawang Monastry en en het Tawang Nunnery. In Tawang staat ook het geboortehuis van de 6de Dalai Lama.
Wij sliepen in Tawang Guesthouse, een nieuw pension, gerund door 2 zussen.

Darjeeling:
Darjeeling is een brits 'hill-station' aan de voet van de Himalaya. Prettige stad om te verblijven. Wij sliepen in het Dekeling Hotel, gerund door een Tibetaanse familie. Een aanrader!
Bezoek het tibetaanse vluchtelingen kamp en de dierentuin waar ook het Moutaineering Institute is met een standbeeld van Tenzing Norgay die samen met sir Edmund Hillary als eerste de Mt. Everest beklom in 1953.
Vanuit Darjeeling is eenvoudig transport te regelen naar Sikkim.
N.B. De toytrain vanaf Siliguri loopt al enige tijd niet meer door naar Darjeeling!
Poster Lite theme by ThemeFlood