DAYAK under pressure
Regenwoud in Oost Indonesië

In oktober 2019 maken wij een reis door Oost Indonesië, in het voetspoor van Alfred Russell Wallace, op zoek naar de Wallacelijn.
De Wallacelijn is een denkbeeldige scheidingslijn tussen Azië en Oceanië, die loopt tussen Borneo en Sulawesi.Ten westen en noorden van de lijn worden organismen aangetroffen die gerelateerd zijn aan Aziatische soorten, ten oosten en zuiden ervan voornamelijk organismen die gerelateerd zijn aan Australische soorten. In het westen vind je bijvoorbeeld apen en tijgers en geen buideldieren, terwijl je in het oosten juist wel buideldieren tegenkomt, maar geen apen. Het middelste gedeelte waarin Sulawesi valt, is een overgangsgebied met een heel eigen fauna. Dit gebied wordt Wallacea genoemd.

'Langs de Wallace-lijn' is een fotoverslag van onze reis van Noord Sulawesi via de Molukken naar West Papoea, in het voetspoor van Alfred Russell Wallace.
N.B.: Het duurt even voordat de gehele PDF geladen is!
Stacks Image 48

Alfred Russel Wallace (1823-1913) merkte de grenslijn op tijdens zijn reizen door Oost-Indië, op zoek naar paradijsvogels. Hij schrijft erover in zijn reisverslag 'The Malay Archipelago'.
Wallace correspondeerde vanuit Ternate met Charles Darwin over zijn ontdekking en ook over zijn ideeën over de evolutie van diersoorten. Hoewel Darwin toen met de eer ging strijken krijgt Wallace inmiddels de erkenning als (mede)ontdekker van de evolutietheorie.
Stacks Image 31
rode paradijsvogel
Stacks Image 35
wilson paradijsvogel
Stacks Image 37
spookdiertje (tarsier)

In het midden van de 20e eeuw gaven geologische studies een wetenschappelijke onderbouwing aan Wallace's theorie. Er blijkt een zeer diepe zeestraat in de oceaan te liggen tussen 2 tectonische platen. De Indo-Australische tectonische plaat heeft de Wallacelijn als grens. Door grote verdieping van de zeebodem in deze regio is er nooit een verbinding geweest tussen de 2 eilandengroepen. Ook niet in en ver verleden. Dit verklaart de verdeling van de diersoorten die Wallace waarnam: veel zoogdieren, vogels en andere dieren zullen de 35 kilometer water tussen Bali en Lombok nooit hebben kunnen overbruggen.
Poster Lite theme by ThemeFlood