Hendrik Jan Vierdag werd geboren op 25 januari 1918, als jongste van een gezin met 8 kinderen.
De eerste beginselen van het vak leerde hij in het familiebedrijf Steinmann & Vierdag. Zijn vader Hendrik Jan Vierdag senior (1874-1945) en Gustav Steinmann (1885-1953) hadden dit bedrijf in 1925 opgericht. Na het overlijden van Vierdag senior in 1945 is Steinmann verder gegaan met het eigen bedrijf in de Duitse plaats Vlothe am Weser.

In 1946, het jaar van zijn huwelijk met Truus Heutink, vestigde Henk Vierdag zich zelfstandig als kerkorgelbouwer. Hij betrok een bedrijfspand aan de Bleekerstraat in Enschede.
Hij begon met kleinere opdrachten maar allengs breidde zich dat uit. In de jaren 50 bouwde hij verschillende nieuwe orgels. Bijvoorbeeld in 1953 in de Nederlands Hervormde Kerk in Hees, onder advies van de Orgelcommissie der Nederlands Hervormde Kerk, waarmee hij ook in de toekomst veel samen zou werken.
Dichter bij huis in Enschede en in Vriezenveen kwamen ook orgels van hem. En even over de grens in Duitsland bouwde hij voor de Gereformeerde Kerk in Bad Bentheim een 6 register kerkorgel.

-volgende pagina-