DAYAK under pressure
Mangrovebossen en ander natuurschoon in Zuid Afrika

Johannesburg:

In Nederland hebben wij de overnachtingen en de huur van een auto geregeld. Wij hebben gekozen voor een 'fair trade' reis, die je zelf kunt regelen via internet, of die je kunt laten organiseren door bijvoorbeeld Abang Africa Travel in Kaapstad of via Askja Reizen in Nederland. In Johannesburg hebben wij overnacht in B&B Die Agterplaas in Melville, een rustige trendy wijk met veel galleries en restaurants. Je kunt er in het donker alleen over straat lopen, onder toeziend oog van een burgerwacht op veel straathoeken. Die Agterplaas is sfeervol ingericht en heeft een goed ontbijt. Wij hadden geen douche, maar wel een wat ouderwets ligbad.

Soweto:
Verschillende organisaties bieden tochten aan door Soweto, vaak met een bezoek aan de hostels (woonkazernes) op de mountainbike. Zo'n bezoek geeft een goede indruk van de township en is zeer de moeite waard.

Elim:
Elim is een klein dorp in Limpopo, in de omgeving van Makhado (Louis Trichardt). Hier staat een van de oudste ziekenhuizen van deze streek. Vlak bij Elim ligt de Shiluvari Lakeside Lodge, waar indertijd de artsen van het ziekenhuis woonden in rondelen met uitzicht op het meer. Zo'n rondeel is een prachtige plek om te overnachten, maar de lodge heeft ook eenvoudiger kamers. Vanuit de lodge is het mogelijk om dagtochten te maken in de omgeving. Bijvoorbeeld naar de vele kunstenaars die rond Elim wonen. Of naar een aantal (fair trade) ontwikkelingsprojecten. Wij brachten bovendien een bezoek aan een grote avocadofarm, om een indruk te krijgen van het leven op een boerderij.

Kruger National Park:
Op verschillende plaatsen zijn toegangspoorten naar het park. Vanuit Elim is Phalaborwa de dichtstbijzijnde. Je kunt overnachten in de lodges en B&B's buiten de poort, maar wanneer je vroeg genoeg reserveert kun je ook in het park zelf overnachten. Je hoeft dan bij sluitingstijd (rond 18.00 uur) het park niet te verlaten en ziet wellicht nog weer andere dieren dan overdag.

Swaziland:
Twee nachten is te kort om een goed beeld te krijgen van dit koninkrijkje, maar het is voldoende voor een eerste indruk. In Swaziland zijn meerdere parken waar je kunt overnachten in lodges. Wij hebben gekozen voor Mlilwane Wildlife Sanctuary, het oudste park van Swaziland.

Hluhluwe National Park:
Ten zuiden van Swaziland ligt het Hluhluwe Nat. Park. Wij sliepen op een half uur afstand van het park in de Wildebees Ecolodge, een sfeervolle kleine lodge met een prachtige tropische tuin, gerund door Nederlanders. Zij kunnen je meenemen naar een zuludorp en je kennis laten maken met de hedendaagse zulucultuur.

St. Lucia:
St Lucia is de toeristenplaats bij uitstek en trekt veel mensen uit Durban. Het is echter ook de plek om excursies te maken naar het iSimangaliso Wetlands Park en Lake St Lucia, met mangrovebossen, nijlpaarden en krokodillen.

Drakensberg:
Wij hebben hier overnacht in het Giant's Castle Camp. Een prettige plek buiten het seizoen, maar ongetwijfeld enorm druk op andere momenten. Wel een prima uitvalsbasis voor wandelingen met mooie vergezichten en voor een bezoek aan de grotten met oude San-tekeningen.
Poster Lite theme by ThemeFlood