DAYAK under pressure
WOESTIJNEN

Wij maakten onze eerste verre reis in 1981, naar China. Mao Zedong was in 1976 overleden en Deng Xiao Peng zat inmiddels stevig in het zadel. De eerste tekenen van een meer liberale economie waren zichtbaar maar Mao's geest was nog alom aanwezig. We zijn daarna nog meerdere keren terug geweest naar China en zagen de economische en politieke veranderingen en
toenemende welvaart in het oosten en zuidoosten. Maar we zagen ook hoe de oorspronkelijke bevolking in de woestijn van Xinjiang daar weinig van merkt, evenmin als andere culturele minderheden en bewoners van afgelegen gebieden.


KLIK OP DE PLAATJES

Pasted Graphic Pasted Graphic 1

Woestijnen breiden zich uit.
Deze verwoestijning is enerzijds het gevolg van toenemende droogte door klimaatverandering en anderzijds van menselijk handelen.
Zo meldt Novib dat in Afrika ontbossing een toenemend probleem vormt, ondanks de aanplant van nieuwe (commerciële) bossen, omdat het groeiende aantal plattelandsarmen steeds meer brandhout en landbouwgrond nodig heeft. De boeren verliezen echter juist landbouwgrond omdat beschermende stroomgebieden in het bos verdwijnen en overstromingen de bovenste vruchtbare laag aarde wegspoelen. De vrouwen moeten steeds verder lopen voor water en het habitat van ontelbare vogels en zoogdieren wordt vernield.
Poster Lite theme by ThemeFlood